Aanraking

Aangeraakt worden is een levensbehoefte. Wie kent niet het gruwelijke experiment uit de jaren 60 met het pasgeboren aapje dat in plaats van een echte moeder een bekleede draadpop krijgt die melk geeft. En … het arme diertje sterft! Enkel melk is dus niet genoeg. Nee, als primaten en groepsdieren hebben we echte aanraking nodig van elkaar, huid op huid, en juist die wordt in onze technologische wereld steeds minder.

Een bewuste aanraking is wellicht een meer doorleefde vorm van lichamelijk contact dan een massage die je slechts passief ondergaat. Mijn streven is juist om je aandachtig, volledig en veilig te raken … door middel van het lichaam. Bij een massage kom je makkelijk in de overgave en verstilling, word je passief en ontvankelijk en kun je heerlijk bijtanken. Je maakt stofjes aan die je een goed gevoel geven en die maken dat je de wereld weer aankunt. Het is zalig om even niets te hoeven te doen. Enkel ontvangen en zich overgeven.

In groei van ‘intimiteit’ bied ik aan de holistische en lomi-lomi-massage, de helende aanraking (allemaal op de tafel) en ten slotte de tantramassage (op de futon). Ook een vierhandenmassage is mogelijk waarin de overgave nóg groter wordt  omdat het brein 4 handen niet volgen kan. En voor koppels die het lichaamscontact opnieuw willen aanwakkeren zijn er ook sessies voor stellen.

Maar het kan ook zeer leerzaam zijn om bewust en actief te oefenen in zelf aanraken en aangeraakt worden. Het wheel of consent biedt de kans om in zo groot mogelijke veiligheid op dit vlak te experimenteren. Grenzen aangeven en (mogelijk) verruimen, behoeftes uitspreken. Ik beklemtoon nadrukkelijk dat hier GEEN seksuele activiteiten mee bedoeld worden. Het heeft wel een zinnelijk karakter omdat het aanraking en lichaamssensaties betreft.  

Fijne, ontspannende massage van begin tot eind. Introductie was prettig, sfeer in kamer goed (warm, gedimd licht, rustige meditatieve muziek), waardoor ik me direct prettig voelde. Ik voelde alle ruimte om mijn grenzen wat betreft wat wel/niet aan te houden qua kleding geheel te bewaken, wat het veilig maakte. Ook voelde ik de ruimte dat als iets niet prettig zou voelen dit aan te geven.    H.R.