Tantra Q & A

Wat is tantra eigenlijk?

Goeie vraag! Toen ik met tantra begon stelde ik me dezelfde vraag en ontdekte dat iedere school zijn eigen definitie heeft. De reikwijdte gaat van seksgeörienteerd (8 soorten orgasme kunnen hebben) tot een louter energieke beleving (een diepe ademhaling in het bos en de prana laten stromen). Kortom: één vaststaande definitie is er niet. Die zou je voor jezelf moeten uitmaken.

Mijn eigen omschrijving zou zijn: In het hier en nu zoveel mogelijk in contact zijn met mezelf en van daaruit mogelijk met een ander. En in het wederzijds contact is er volledige openheid en eerlijkheid en kan het lichaam een middel worden om ons te verbinden. Alle gevoelens mogen worden ervaren en worden verwelkomt. Ongewenste gevoelens (zoals schaamte, angst, boosheid), ook wel de schaduw genoemd, worden in het licht van bewustzijn gebracht zodat er een open contact is. In dit contact kan seksualiteit een rol spelen of niet.

Moet ik naakt zijn?

Dat je bij tantra naakt zou moeten zijn is een fabeltje. En áls dat al zo was dan bepaal jij toch zelf hoe naakt je wilt zijn. Niets of niemand kan en mag je hier iets opleggen. Dus ook bij mij bepaal jijzelf hoe bloot of gekleed je wilt zijn. Jezelf een beetje uitdagen mag best, maar het moet niet ten koste gaan van veiligheid, want anders betekent één stap vooruit twee stappen achteruit.

Is een tantramassage seksueel?

Ja en nee. Er kunnen seksuele energieën opgewekt worden als je daarvoor openstaat. In mijn aanraking probeer ik je niet op te winden of naar een hoogtepunt te brengen. Omdat de aanraking sensueel is en het hele lichaam bestrijkt kan er zeker opwinding ontstaan. Dat is geweldig, gefeliciteerd, you’re alive!

Hoe zit het met grenzen?

Jij bepaalt hoe en waar je aangeraakt wordt. De grenzen worden van te voren besproken zodat er geen ruis is. En als een aanraking (op een bepaald lichaamsdeel) niet meer goed voelt nodig ik je uit om dat aan te geven. Het ‘uitzingen’ van wat dan ook is respectloos naar jezelf en in wezen ook naar de ander. Ik nodig je dus uit om zo eerlijk mogelijk naar jezelf en naar mij te zijn. Ik ben nooit pushy of zoek je grenzen op om ‘erdoorheen’ te prikken.

Wordt er met energieën gewerkt?

Absoluut. Dit gebeurt vanzelf omdat we samen één energetisch veld vormen. Ik kies echter niet voor louter energetisch werk omdat ik ontdekt hebt hoe helend (en prettig) fysieke aanraking kan zijn. Een baby leeft dankzij huidcontact, knuffelen, strelen enzv, en ook als volwassene blijf je deze oerbehoefte houden. En wellicht heb je respectvolle en koesterende aanraking gemist.

Kan ik een energetisch orgasme krijgen?

Ja, als je er aan toe bent. –  Op internet circuleren er tantrafilmpjes waarbij de masséé kronkelt en kreunt … terwijl de masseur zijn/haar handen boven het lichaam beweegt en energieën stuurt. Dergelijk genot is beslist mogelijk, maar dat is niet wat ik in eerste instantie aanbiedt. Ik werk zeker met energieën, maar meer als onderdeel van de gehele massage. Ooit heeft iemand een energetisch orgasme bij me gehad en ik heb het niet eens opgemerkt! Het hang dus vooral van jouw eigen openheid, gevoeligheid en ‘gedeblokkeerdheid’ af.

Wat is dearmouring?

De filosofie achter dearmouring is dat je trauma’s in het lichaam opgeslagen hebt (in de triggerpoints) die door aanraking (van licht tot zeer stevig) loskomen. Deze dearmouring kan over het hele lichaam (zelfs inwendig) plaatsvinden. Ik biedt dit echter niet expliciet aan omdat ik niet helemaal overtuigd ben van het effect van deze methode.